Communication / Paper

Titre original
Original title
Combined hot water and Uv-C treatments reduces postharvest decay and maintains quality of eggplants
Langue / Language
Anglais
Titre traduit
Translated title
Effet combiné de traitements à l'eau chaude et aux UV-C pour réduire les pourritures et préserver la qualité des aubergines
Auteur(s) / Author(s)
Karasahin, I. ; Pekmezci, M. ; Erkan, M.
Affiliation Auteur
Author affiliation
Akdeniz University, Antalaya, TUR
Résumé original
Original abstract
Hot water and Ultraviolet-C light (254 nm) are proposed as alternative physical techniques for the use of chemicals to reduce fungal decays of eggplants during storage. In order to investigate the effects of combined hot water and UV-C treatments, fruits were dipped into hot water at 40°C for 3 minutes duration and exposed to UV-C dose at 3.6 kJm-2. Combination treatments were performed in two different ways. Fruits were divided into two groups. First group was dipped into hot water followed by UV-C treatment and second group was exposed to UV-C followed by hot water treatment. After treatments, eggplants were stored at 10°C temperature with 90-95% relative humidity for 20 days. Untreated fruits were used as control. Both combination treatments tested, reduced the percentage of decay. But UV-C followed by hot water treatment was found to be more effective in controlling decay. During storage period, the lowest weight loss was 0.68% at hot water followed by UV-C treated fruit. Titratable acidity content was higher in treated fruits than untreated controls. There was no significant interaction between TSS% and combination treatments observed.
Mots-clés français
French keywords
Solanum melongena ; traitements physiques ; maladies fongiques ; qualité des fruits
Mots clés anglais
English keywords
Solanum melongena ; physical treatment ; fungal disease ; fruit quality
Résumé traduit
Translated abstract
Une immersion dans l'eau chaude à 40°C et l'application d'un rayonnement Ultraviolet-C (254 nm) ont été testés comme traitements physiques en alternative à l'utilisation des produits phytosanitaires pour réduire les pourritures des aubergines pendant le stockage. Afin évaluer les effets combinés de l'eau chaude et des traitements aux UV-C, les fruits ont été immergés pendant 3 minutes dans de l'eau chaude à 40°C et exposés à une dose d'UV-C de 3.6 kJm-2. Les traitements combinés ont comporté deux modalités: un premier groupe de fruits a été soumis au bain d'eau chaude suivi du traitement aux UV-C, et le second groupe a été d'abord traité aux UV-C avant immersion. Après le traitement, les aubergines ont été stockées pendant 20 jours à la température de 10°C, sous 90-95% d'humidité relative, des fruits non traités constituant le témoin. Les deux traitements combinés ont réduit l'incidence des pourritures, mais le traitement aux UV-C suivi de l'immersion dans l'eau chaude s'est montré le plus efficace. Pendant le stockage, la plus faible perte de poids enregistrée (0.68%) a été observée pour les fruits immergés dans l'eau chaude puis traités aux UV-C. L'acidité titrable s'est avérée supérieure chez les fruits traités par rapport aux fruits témoins. Aucune relation significative n'a été enregistrée entre le taux de matière sèche soluble des fruits (%) et les traitements physiques réalisés.
Année / Année
2005
Nombre de pages
Number of pages
8 p.
Section
1. Post harvest technology
 
Information sur le colloque / Information about the conference
Voir la notice du colloque
Titre
FRUTIC 05, Information and technology for sustainable fruit and vegetable production
Date
12/9/2005 - 16/9/2005
Pays
France