Communication / Paper

Titre original
Original title
Quality of apple fruits (Malus domestica) from organic versus integrated production
Langue / Language
Anglais
Titre traduit
Translated title
Qualité comparée de pommes (Malus domestica) issues d'agriculture biologique et de production fruitière intégrée
Auteur(s) / Author(s)
Veberic, R. ; Stampar, F.
Affiliation Auteur
Author affiliation
University Ljubljana, SVN
Résumé original
Original abstract
The aim of the study was to investigate organically produced cultivars, as well as integrated ones toward the impact of production technologies on the carbohydrate (sucrose, glucose, fructose), organic acids (malic, citric) and phenolic composition (total phenolics analysed in the pulp and peel) of fruits. The compounds were analysed using high performance liquid chromatography. We can conclude that the type of production did not affect the carbohydrate and organic acid levels in the fruits. The differences observed in the experiment were probably due to different genotypes. With regard to the content of total phenolics analyzed in the apple peel we did not notice differences between different types of production. Organically grown apples, however showed higher contents of phenolic substances in the apple pulp compared to the apple cultivars of integrated production. Higher concentrations of phenolic compounds in organically grown cultivars could be a mechanism of plant response to stress, which occurs due to the avoidance of synthetic chemicals. Due to a higher content of phenolics in organically produced cultivars, these fruits can be considered as beneficial for health, although more research should be performed on the impact of phenolics on human healthiness.
Mots-clés français
French keywords
sucres ; acides organiques ; composés phénoliques
Mots clés anglais
English keywords
carbohydrates ; organic acid ; phenolic
Résumé traduit
Translated abstract
L'objectif de cette étude était d'appréhender l'impact de la production biologique comparativement à celui de la production fruitière intégrée (PFI) sur la teneur des pommes en sucres (saccharose, glucose, fructose), en acides organiques (malique, citrique) et en composés phénoliques (composés phénoliques totaux de la pelure et de la chair). Les composés ont été étudiés par chromatographie liquide haute performance. Les résultats montrent que le mode de production ne modifie pas les teneurs en sucres et en acides organiques dans les fruits. Les différences observées au cours de cette étude sont probablement dues aux différents génotypes. En ce qui concerne la teneur en composés phénoliques totaux dans la pelure, il n'a pas été observé de différences en fonction des modes de production. Les pommes produites en agrobiologie ont cependant montré des teneurs accrues de composés phénoliques dans la chair comparativement à celles issues de PFI. Les teneurs accrues en composés phénoliques dans les fruits issus de vergers bio pourraient résulter des mécanismes de défense des plantes aux stress, se produisant en l'absence d'intrants chimiques de synthèse. Par suite de leur teneur accrue en composés phénoliques, les fruits issus du mode de production bio peuvent être considérés comme bénéfiques pour la santé, bien que des recherches plus approfondies doivent être entreprises pour caractériser l'impact des composés phénoliques sur la santé humaine.
Année / Année
2005
Nombre de pages
Number of pages
8 p.
Section
1. Post harvest technology
 
Information sur le colloque / Information about the conference
Voir la notice du colloque
Titre
FRUTIC 05, Information and technology for sustainable fruit and vegetable production
Date
12/9/2005 - 16/9/2005
Pays
France