Communication / Paper

Titre original
Original title
Use of dry matter as maturity index in Kradum' Durians (Durio Zibethinus Murr.)
Langue / Language
Anglais
Titre traduit
Translated title
Utilisation de la matière sèche comme index de maturité des durians Kradun
Auteur(s) / Author(s)
Siriphanich, J. ; Jerapat, S.
Affiliation Auteur
Author affiliation
Kasetsart University Kamphangsaen, THA
Résumé original
Original abstract
Durian is a fruit that has more maturity detection difficulties than any other fruit. Currently, most maturity indices used are subjective. However, in order to invent a tool to determine durian maturity, it must first be established just what is a mature durian. Studies during fruit growth and development in Kradum' durians revealed that the pulp accumulated as much as 2 % of dry matter per day during their food accumulation period, 3 to 4 weeks before maturity. Minimum dry matter content of about 28 % was needed for Kradum' durians to match the minimum eating quality. This level of dry matter was nearly identical to the 27 % official standard for this durian cultivar, recently announced in 2002. When examining the fruit destined for export, it was found that the exporters had adopted their maturity selection process to meet the official criteria, and had succeeded in the third season. However, the study also revealed that there was quite a high variability in the pulp dry matter among fruits from different orchards and seasons. Hence, further study on the influence of the environment and cultural practices are needed.
Mots-clés français
French keywords
Technologie après la moisson ; index de moisson ; qualité
Mots clés anglais
English keywords
postharvest technology ; harvesting index ; quality
Résumé traduit
Translated abstract
Le durian est un fruit dont la maturité est difficile à détecter en comparaison avec d'autres fruits. Les indices de maturité couramment utilisés sont subjectifs. Cependant, afin d'inventer un outil pour la détermination de la maturité de ce fruit, il est nécessaire d'établir ce qu'est un durian mûr. Des études menées durant la croissance et le développement de durian de qualité «Kradum» ont révélé que la pulpe accumule plus de 2 % de matière sèche par jour. Cette accumulation se produit jusqu'à trois à quatre jours avant la maturité du fruit. Un minimum de 28% de matière sèche est cependant nécessaire pour que le fruit soit de qualité gustative suffisante. Ce niveau de matière sèche est proche du standard officiel de 27% annoncé en 2002 pour la culture de cette variété de durian. Lorsque l'on examine les fruits destinés à l'export, on constate que les exportateurs ont réussi en trois saisons à mettre au point un procédé de sélection de maturité permettant d'atteindre le critère officiel. Cependant, l'étude a également révélé qu'il existe une grande variabilité de la matière sèche de la pulpe pour des fruits en provenance de différents vergers et saisons. Ainsi, plusieurs études sont nécessaires pour appréhender l'influence de l'environnement et des pratiques de culture.
Année / Année
2005
Nombre de pages
Number of pages
6 p.
Section
1. Post harvest technology
 
Information sur le colloque / Information about the conference
Voir la notice du colloque
Titre
FRUTIC 05, Information and technology for sustainable fruit and vegetable production
Date
12/9/2005 - 16/9/2005
Pays
France